Omgaan met een incassobureau

Als u schulden heeft, is dat nooit leuk. Het kan veel problemen geven. De kans is groot dat het bedrijf waar u de schuld heeft, een incassobureau in heeft geschakeld. Hier heeft u dan dus mee te maken. Vaak zult u brieven ontvangen, telefoontjes ontvangen en in sommige gevallen bezoek krijgen. Hoe kunt u het beste omgaan met deze bedrijven? In dit artikel een aantal tips.

Namens de schuldeiser

Een incassobureau treed meestal namens de schuldeiser op. Het openstaande bedrag moet u overmaken aan het bureau, deze handelen dit vervolgens af met de schuldeiser (het geld wordt opnieuw overgemaakt). Soms kan het best schrikken zijn als u een brief ontvangt. De bureaus willen natuurlijk dat u zo snel mogelijk uw rekening betaald, dus potentiƫle gevolgen worden vaak duidelijk in kaart gebracht. Aan het inschakelen van een incassobureau zitten kosten verbonden. In Nederland is het wettelijk geregeld hoe hoog deze bedragen mogen zijn.

incasso brief ontvangen

De bureaus hebben geen speciale bevoegdheden om rekeningen te incasseren. Vaak werken er wel juristen op het kantoor, die weten hoe de wetten in elkaar steken. In de meeste gevallen zal de communicatie voornamelijk via brieven verlopen. Een deurwaarder heeft echter wel speciale bevoegdheden. Deze mensen kunnen beslag leggen op uw inkomen (werk of uitkering) en er kunnen tevens bepaalde spullen uit uw woning verkocht worden om de rekening betaald te krijgen. In veel gevallen hoeft het zover niet te komen, als de rekening alsnog voldaan wordt.

Vergeten om rekening te betalen

Als u een brief ontvangt van een incassobureau, dan kan het natuurlijk zijn dat u gewoon vergeten was om de rekening te betalen. Die kans is altijd aanwezig. Hoe vervelend het ook is dat er nu extra kosten gerekend worden, het is toch uw eigen fout. Boos worden heeft in dit geval vaak geen zin. Probeer daarom voortaan wat beter op te letten bij de binnenkomende facturen, want het is altijd zonde van het geld!